To 19.11.2020 klo 18–21, Helsingin Tuomiokirkon krypta, Kirkkokatu 18

Helsingin Ars Moriendi -tapahtuman avaa Communitas – tarinoita kuolemasta – keskustelutilaisuus. Communitas on latinankielinen käsite, jonka Victor Turner otti käyttöön. Se tarkoittaa yhteisöllisyyttä, jossa järjestys ei ole arkisella tavalla voimassa. Eksistentiaaliset kysymykset ja kuoleman läsnäolo kuuluvat ihmisyhteisöön kaikkina aikoina. Kuoleman tiedostaminen on elämää jatkuvassa pysyvyyden ja muutoksen välisessä jännitteessä. Tarinoiden jakaminen voi tehdä tästä kaoottisesta todellisuudesta ymmärrettävämmän. Tuo oma kokemukseksi tarinapöytään. Communitas – tarinoita kuolemasta -illassa ihmiset voivat kohdata ja tutustua kuolemaan ympäröivien tarinoiden kautta. Olet tervetullut osallistumaan, kuuntelemaan ja jakamaan pieniä ja isoja tarinoita. Keskustelut käydään pöytäkunnittain. Tapahtuma on Ars Moriendi -työryhmän fasilitoima.

(Katso turvallisuusohjeet: maskin käyttö.)

Osallistujat iltaan johdattaa runoilija ja sosiologi Kaisa Kuurne. Kuurne tarjoaa kuulijoille Kuoleman kosketuksia – runon ja pianon vuoropuhelun yhdessä pianisti Petteri Karttusen kanssa.

Illan aikana esiintyy myös In alto mare – duo. Duossa soittavat pianistit Maria Kuortti-Katris ja Marja Laiho. He soittavat Rachmaninovin Kuoleman saari -teoksen. Teoksessa duoa kiinnostaa Dies Irae -teema, joka kulkee useissa säveltäjän teoksissa mukana. Noin 1200-luvulta peräisin oleva gregoriaaninen laulu Dies Irae oli osa katolisen kirkon kuolinmessua.