La 19.11.2022 klo 16.00, Vanha Suurtori 3

LIFE!

Miten kantaa olemisen sietämättömyyttä? Miten kestää maailman kauhuja, suruja, pelkoja ja vääryyksiä? Miten olla, kun ympäristön arvomaailmat haastavat elämisen ehdot hulluuteen asti? Miten kestää jokapäiväistä arkea? Sen latteuksia ja typeryyksiä? Välillä on pakko kääntää maailma ylösalaisin, pitää hengähdystauko, kokeilla uusia näkökulmia ja etsiä vapautusta. 

Tarvitsemme kuoleman karnevaalin, joka voisi toimia yhteisenä pelon karkottamisriittinä ja kanavana purkaa kaikkea pinnan alle patoutunutta kuonaa, raivoa ja ahdistusta huumorin keinoin.

Were glad… that it’s over
We thought… it would last
Every minute… of the future
Is a memory… of the past

Etsiessämme inspiraatiota  julkiseen kaupunkitilaan sijoittuvalle karnevaalikulkueelle, ammensimme vanhoista kansanperinteistä, erityisesti unkarilaisista hautajaisparodianäytelmistä ja itkuvirsiparodioista sekä Pohjois-Amerikkalaisesta poliittisen nukketeatterin ”Bread and Puppets” -perinteestä. (ks. sivun loppuun)

Unkarilaisen hautajaisparidiaperinteen mukaisesti asetamme tapahtumassa elämiämme piinaavien asioiden edustajaksi ”valevainajan” (valtaisa nukke), asetamme hänet arkkuun ja järjestämme hänelle hautajaissaattokulkueen läpi Turun keskustan. Kulkueessa vainajaa surraan, hänelle itketään (häntä saatetaan myös syyttää tai pilkata tai hänen kuolemallaan ilakoida), ja häntä hyvästellään koomisella, groteskilla, äänekkäällä ja näyttävällä tavalla, melun, musiikin ja tanssin ympäröimänä ja keinoin. Tabujen rikkominen ja rajojen ylittäminen karnevaalin keinoin on varoventtiili, joka uudistaa yhteisöä ja vahvistaa yhteenkuuluvuutta.

Kulkueessa yhteistä ‘suruprosessia’ kuljettaa tapahtumaa varta vasten suunniteltu saattomusiikki. Lisäksi kulkueen aikana laulavat Tehdas-teatterin kuoro sekä ”groteskit itkijättäret”.

Becouse we gave… of the power
We gave… of the best
And everyone… lost everything
And perished… with the rest

Haluaisitko sinä päästää jostakin irti tai haudata jotakin? Mikä ikinä mieltäsi painaa: sydänsuru, ahdistava maailmantilanne, sota, ärsyttävä työnantaja, luontokato, naapuri…?

Tule mukaan ja päästä tuhovoimasi valloilleen.

Life! Life is life!

(-Laibach )

***

Voit osallistua kulkueeseen haluamassasi ”hautajais- asussa”. Kaikki käy, mitä ‘hullunpi’ sen parempi. Kaikenlaiset naamiot, päähineet ja peruukit ovat esimerkiksi tervetulleita. Kannattaa kuitenkin pukeutua sään mukaan ja ottaa huomioon, että ‘sureminen’ voi ottaa monia muotoja (esimerkiksi maan multaan selälleen heittäytymisen). Hautajaiskulkue lähtee liikkeelle Suurtorilta klo.16.00 ja suuntaa hiljalleen kohti Aurajoen rantoja. Kahden tunnin mittaisen saaton päätepisteenä on Cosmic Comic Cafe, jossa ilta jatkuu Ars Moriendin Eating the Dead -klubilla. Ennen varsinaista kulkuetta klo. 14.00 on mahdollisuus kokoontua kirjakahvilan pihalle yhdessä ja erikseen valmistelemaan kulkuetta, maalaamaan ”hyvästely” -plakaatteja sekä tuunaamaan hautajaisasuja ja -ehostuksia.

***

Tapahtuman järjestävät yhdessä:

Anna Rezessy & Elviira Davidow & PAND – taiteilijat rauhan puolesta TURKU

Tehtaan kuoro

Aura of puppetsin jäseniä

Ars Moriendi -työryhmä

Hautajaissaatossa käytetty ruumisarkku on Ilmari Wärrin käsialaa.

Valevainaja on Helmi Maarasen käsialaa.

***

Taustaa:

Hautajaisparodianäytelmät ja itkuvirsiparodiat

Perinteisessä  unkarilaisessa hautajaisten parodianäytelmässä (ns. hautajaisleikissä) asetetaan ”valeveinaja” ja hänelle järjestetään hautajaiset ja saattokulkue. Vainajaa surraan, hänelle itketään, hyvästellään ja hänet haudataan koomisella, äänekkäällä ja näyttävällä tavalla, melun, musiikin, tanssin ja naamiaiskulkueen ympäröimänä. Hautajais- ja itkuparodiat liittyvät kuolinriitteihin ja ovat surun ja muiden tunteiden käsittelyn välineitä. Hautajaisparodioiden alkuperäinen rituaalinen tehtävänä on ollut ilmaista talven (kuoleman) ja kevään (kasvillisuuden uudelleensyntymisen) välistä symbolista taistelua. Hautajaisparodialla on katarttinen vaikutus yksilön ja yhteisön tasoilla: koomisen purkautumisen avulla se tarjoaa vapautusta henkilökohtaisista huolista ja samalla keinon ilmaista yhteisöllisiä epäkohtia. Se voi myös toimia yhteiskunnallisen muutoksen katalysaattorina. Huumori, parodia ja leikki mahdollistaa liikkumisen näkyvän ja ei-näkyvän, sanotun ja ei-sanotun, sallitun ja kielletyn välillä: parodiassa sanotaan tai tehdään asioita, jotka jäivät sanomatta tai ovat tabuja. Parodian esittäjällä (kuten narrilla) on kulttuurisesti sallittu lupa rikkoa normeja ja ilmaista yhteiskuntakritiikkiä. 

Bred and Puppet

Bread and Puppet on yksi Yhdysvaltojen vanhimmista voittoa tavoittelemattomista poliittisista teatteriyhtiöistä.

Peter Schumann perusti Bread and Puppet -teatterin vuonna 1963 New Yorkin Lower East Sidelle. Lasten sauvanukke- ja käsinukkenäytelmien lisäksi ensimmäisten tuotantojen huolenaiheet olivat vuokrat, rotat, poliisi ja muut lähialueen ongelmat. Poliittiset aiheet monipuolistuivat ja nuket kasvoivat yhä suuremmiksi. Vietnamin sodan aikana Bread ja Puppet järjestivät korttelin mittaisia kulkueita ja näytelmiä, joihin osallistui satoja ihmisiä.

Nykyään ryhmä kiertää sekä Amerikan mantereella että ulkomailla, Matkustelevat nukkenäytökset vaihtelevat tiukasti sävelletyistä teatteriesityksistä seuran jäsenten esittämistä laajoihin ulkoilmanäytöksiin, joihin tarvitaan paljon vapaaehtoisia.