Kotona koronaevakossa – Maria Hyle


10.2 Kipuilen varhaisessa aamussa tämä kipuinen perusolo on kuin paita joka istuu ihossani kiinni. Sanoikohan mummi tätä oloa kolotukseksi? Luen lehdestä Kiinassa olevasta virustaudista, käännän sivua ja putsaan silmälaseja, jotka ovat kokeneet kovia armahaiseni syykyttelyssä. Leikkauksesta on pian kolme kuukautta. Olen varma päätöksistä, en halua tietää ennustettani en halua lisää leikkauksia. Toiveita, (aika säälittävän pieniä ) alkaa nousta ajatuksissa, hauraita pieniä valoja tässä loputtomassa marraskuussa.

12.2 Näen unia enkeleistä, kuolleista läheisistä, juttelin pitkään kummini kanssa istuimme vierekkäin heräämiseeni asti.

17.2 Tänään luen lehden  huolellisesti ja huolehtimatta, tekemäni vanhojen tanssikampaus oli kestänyt hyvin. Sisälläni särkee kuin sirpaleita.

10.3 Pienen pojan hoitopäivä, juttelemme kahvin ääressä ikääntymisestämme, päivittäin lisääntyvästä tosiasiasta kuin ystävästä joka yllättäen tuli tutuksi vieraaksi.

13.3 Luen uudelleen ja uudelleen Elina Salmisen runoa ”Pelissa ei ole niinkään oleellista,mitä pelkään tai miksi pelkään,vaan kuka huolehtii silloin,kun pelkään.”

En halua pelätä vaikka kuulunkin miehen kanssa riskiryhmään,toki ymmärrän huolen enkä väheksy lainkaan. Oikeastaan  olen huolissani vain miehestä. En itsestäni. Olen ollut niin monta kertaa jo kuoleman lähellä etten pelkää ollenkaan, kuoleman pelko voi kyllä lamauttaa ja ahdistaa , se aiheuttaa nyt valtavasti tunteita ympärillä.

Toivottavasti ei syyllisyyttä.

14.3 Haimme kotiin tullessa maitoa ja vaippoja lapsenlapselle. Kaupassa oli enemmän myyjiä kuin asiakkaita.

17.3 Luen vanhoja kirjoja Eckhardt Tolle sanoo”Murheen tärkein syy ei ole koskaan tilanne itsessään vaan sitä koskevat ajatuksemme.”

Välimatka metrossa on yli metrin.

19.3 Muistutan itseäni

Ei tarvitse jaksaa

Eikä olla

Tehdä

Huolehtia liikaa

Olkaa turvassa lapseni

Olkoon kaikki hyvä päivissänne

Tästä ajasta,jota elämme tulee pitkä, joku sanoi puoli vuotta.

Mietin puolta vuotta taaksepäin.Se tuntuu nopealta ja pitkältä samaan aikaan. Ehkä lisäajalla puoli vuotta onkin lahja?

21.3 Halaan, meillä ei ole suositeltua turvaväliä tässä keskenämme. Annan itselleni luvan olla haikea. Ehkä vähän enemmän.

Voi miten urhea on pieni koululainen. Ajattelen, että onneksi ehdimme käydä katsomassa kaksi elokuvaa ennen tämän ajan alkua.

28.3 Ei talon saunaa koronan takia. Iso hitto.

30.3 Isän syntymäpäivä. Onneksi isää ei ole enää. Tämä kaikki olisi liikaa.

31.3 Tänään  en ymmärrä tätä hallituksen arvostelua räksytystä.

Heillä on eturivin vastuunkantajina valtava vastuu. Mietin olisiko miehistä ollut tähän- nainen on rohkea tekee ja sovittelee. Kuuntelee.

2.4 Palaan arjessa kokoajan uudelleen tuttuihin kodin puuhiin

Unohdan mitä aloitin

Aloitan uudelleen ja äkkiä liian monta aloitusta

Kiukkuinen pieni ihminen asuu levollisen mamman sisällä

Välillä paremmin voisi mennä

Hengitämme

Kumpikin on yksinkertaisesti

Väsynyt

13.4 Äiti sanoi puhelimessa eilen että tämä kaikki on rankempaa kuin entinen rankka.

14.4 Nyt ottaa yllättävän lujille.

17.4 Niin monta kirjoitusta jo nyt ettei tule paluuta entiseen arkeen, entiseen normaaliin, että se hieman pelottaa muiden puolesta jos olen rehellinen. Itselläni ei ole ollut enää mitään normaalia.

23.4 Kirjasto on edelleen kiinni. Tämä on ollut kummallisen pitkä kamala kaunis kuukausi.

29.4 Tapaamme ystäväni kanssa

Se tuntui hyvältä, nähdä oikeasti

Mutta oudolta ettei voinut halata hyvästellessä

2.5 Herätä ja ajatella olevansa jossain muualla.

6.5 Alan olla samanlainen kuin muutkin vanhentuneet naiset. Kuljen kuin salaa asioilla,pujahdan poluille ja menen piiloon huolissaan olevilta minulle harmistuneilta lapsiltani jotka rakastavat minua liikaa.

Mies etsii päivää, kulkee ajatuksissa haluaa olla lähellä.

Päivärutiinit puuduttavat.

Ota yhteyttä pidä huolta itsestäsi toisistamme.

Korona pirulaisen takia

Kokoajan kotona

Loppuun asti

 

 

Maria Hyle on 57-vuotias työkyvyttömyyseläkeläinen, kuuden lapsen äiti, 30-vuotta toiminut lastentarhanopettajana, pääkaupunkilainen.

 

LUE KAIKKI ARS MORIENDIN KORONAPÄIVÄKIRJAT